2017 m. vasario 18 d., šeštadienis

Astravo atominė elektrinė Ar 23 kilometrai yra toli?

Astravo atominė elektrinė (Astravo AE, oficialiai Baltarusijos AE, brus. Беларуская АЭСrus. Белорусская АЭС) – statoma 2 blokų (2400 megavatų) branduolinė jėgainė Baltarusijoje, netoli MikailiškiųAstravo rajone, 20 km iki Lietuvos sienos. Kartu su infrastruktūra kainuos daugiau kaip 9 mlrd. JAV dolerių. Astravo AE statybą finansuos Rusija. Elektrinėje veiks naujos kartos rusiški reaktoriai AES-2006 (panašios konstrukcijos reaktoriai nuo 2007 metų veikia vienoje Kinijos atominių elektrinių).

Buvo teigiama, kad jau 2009 m. sausio 21 d. bus pradėta statyti gyvenamuosius namus, skirtus elektrinės statytojams.
2011 m. spalio mėn. sutartį dėl statybos sudarė Rusijos valstybinei bendrovei „Rosatom“ priklausanti uždaroji akcinė bendrovė „Atomstrojeksport“ ir Baltarusijos valstybės įmonė „Atominės elektrinės statybos direkcija“.
2016 m. pirmasis elektrinės blokas turėtų pradėti darbą.


Iki 2018 metų tikimasi pastatyti jėgainę.
Astravo rajono gyventojai sukūrė regioninę visuomeninę iniciatyvą „Astravo elektrinė – tai nusikaltimas“. Koordinatorius yra buvęs geografijos mokytojas Nikolajus Ulasevičius, gyvenantis Astravo rajone. Spalio 6 d. įteikė skundą Baltarusijos Aukščiausiajam Teismui dėl to, kad 2011 m. rugsėjo 15 dieną paskelbtas prezidento dekretas „Dėl atominės elektrinės dislokavimo ir projektavimo Baltarusijoje“ neatitinka Baltarusijos Konstitucijos, kurioje tvirtinama, kad Baltarusijos teritorija yra nebranduolinė zona.[3] Pasak buvusio Baltarusijos lyderio S. Šuškevičiaus, „Atominė elektrinė Astrave yra skirta, esant reikalui, nušluoti Lietuvą nuo žemės paviršiaus“

                                                                                                                                                    zolynas.lt