2015 m. lapkričio 6 d., penktadienis

Kada ateis žiema į Lietuvą? Ar MW dalinsime per pusę?

Jau keli metai stebime, kad žiema, kaip netvarkingai viekianti sistema, vėluoja ir vėluoja. Lapričio mėnesį jaučiamės kaip spalio mėnesį, energetikai gązdino, kad biokuro pritruks, reikės laivais iš Kanados plukdyti ir dar klausimas ar pakaks ir laiku spės arba kitais metais nebus kur grybauti, nes reikės miškus iškirsti.
Pagal fenologiją žiemos lietuvoje gali  likti vienas mėnesis.
Su Saulės padėties kitimu susijęs sezoninis orų kitimas ir gamtos reiškiniai − fenologiniai metų laikai. Šiaurės pusrutulio vidurio platumose yra 4 fenologiniai metų laikai. Jų kaita nustatoma pagal įvairius kriterijus.
Lietuvoje fenologine žiema laikomas laikotarpis, kai oro vidutinė paros temperatūra yra nuolat < −1 °C.
Fenologinio pavasario I stadija − priešpavasaris − trunka nuo kovo 1025 d. iki balandžio 110 d., pavasario II stadija − nuo balandžio 110 d. iki gegužės 25birželio 10 d. Pavasario I stadijos pradžioje parskrenda pirmieji paukščiai, pradeda tirpti sniegas ir kilti upių vandens lygis. Per II stadiją teka klevų ir beržų sula, pradeda žydėti lazdynai, baltalksniai, šalpusniai; oro vidutinė paros temperatūra yra nuolat >3 °C.
Fenologinė vasara trunka nuo gegužės 25birželio 10 d. iki rugpjūčio 25rugsėjo 10 d. Vasaros pradžioje sužydi žieminiai rugiai ir paprastieji erškėčiai, baigia žydėti alyvos ir obelys; Lietuvos pajūryje ir Žemaičių aukštumoje oro vidutinė paros temperatūra yra nuolat >13 °C, kitose Lietuvos vietose >14 °C. Vasara baigiasi, kai pradeda gelsti medžių ir krūmų lapai; oro vidutinė paros temperatūra tada pažemėja iki 13−14 °C.
Fenologinis ruduo trunka nuo rugpjūčio 25rugsėjo 10 d. iki lapkričio 20gruodžio 15 d. Rudenį oro vidutinė paros temperatūra būna nuo 14 °C iki −1 °C. Kartais fenologinis ruduo skirstomas į 3 stadijas. Pavyzdžiui, rudens II stadijoje pagelsta klevai, pasitaiko stipresnių šalnųgruodų, o vidutinė paros temperatūra būna <5 °C; III stadija prasideda, kai medžiai numeta visus lapus. Rudens pabaigoje ir žiemos pradžioje Nemunu ir Nerimi plaukia ižas.
Fenologinių metų laikų pradžia ir trukmė labiausiai skiriasi pajūryje ir šiaurės rytų Lietuvoje. Pavasaris ir ruduo pajūryje 15−25 d. ilgesni negu Lietuvos rytuose, vasara pajūryje 5−15 d., žiema 15−30 d. trumpesnė negu kitose Lietuvos vietose. Vasara anksčiausiai prasideda Lietuvos pietuose. Didesniojoje Lietuvos dalyje ruduo prasideda beveik vienu metu.
 
 
zolynas.lt