2013 m. kovo 30 d., šeštadienis

Energetika Lietuvoje per Šv.Velykas


Kaip bebūtų keista, nors turime kalendoriuje balandžio pirmą pusę, sninga, kaip daug kas pastebėjo, kad per Šv.Kalėdas nedažnai toks oras būna.
 
Ką noriu pasakyti, sutikite, kad jau nėra keista, kad gauname įspėjimus apie artėjančias sąskaitas už namų šilumą. Kiekvieną mėnesį, tai yra apie vidurį, ištransliuojama kokia bus sąskaita. Žinau, kaip tai daroma, iš kur tokie skaičiavimai ir įspėjimai. Keista yra viena, kad žmonės palenkę galvas, vis dar tuos mokesčius susimoka, kas iš karto, kad vasarą moka skolas už šilumą, kada reikėtų pirkti ir valgyti ko gero - ledus.  Skaičiavau, ir gaunasi, tai kad, kūrensime dujas, mokėsime brangiai, kūrensime biokurą, kūrensime atliekas, kurias deginant reikia deginti ir dujas, mokėsime brangiai. Prisimenu, kad geras pusmetis atgal, Skandinavai siūlėsi supirkti Lietuviškas  atliekas su aiškiu tikslu, tai yra, mes jų nerūšiuojame, todėl toks pirkinys išsivysčiusiai šaliai yra ypač vertingas, tiesa atliekos liko Lietuvoje. Jas pradėsime deginti.  
 
Visos be išimties asociacijos choru kaip chorų karai dainuoja, kad mūsų namai kiauri, tai tiesa, bet dainuodami su jais nieko nepadarysime. Renovacija, tai ta išeitis, jeigu bus kvalifikuotai atliktas darbas, kuris kainuoja. Vokietija turi daugiabučių, ten yra tokia tvarka, tiesa, mes irgi turime ministerijų paruoštas rekomendacijas, po kiek metų statybinės konstukcijos susidėvi, ir kaip yra minėtoje Vokietijoje, tiesiog yra rekonstruojama viskas kam atėjo laikas, ir medžiagos tiesiog paseno. Tiesiog paimkite laiptinę, jos duris, iš jų 75 % yra senos, neužsidaro, laiptinėje žiemą žiema.


zolynas.lt

2013 m. kovo 19 d., antradienis

Statoil geros idėjos

http://goodideas.statoil.com/


Kiekvieną kartą žaviuosi pasaulinėmis kompanijomis ir iš jų mokausi. Šiuo atvėju yra į ką pažiūrėti.
zolynas.lt

2013 m. kovo 2 d., šeštadienis

Kur yra šalčiausia?

Manote, jog -20 pagal Celsijų yra šalta? Pažvelkite (apačioje straipsnio) į šią meteorologo Džimo Braderio nuotrauką ir suprasite, ką reiškia gyventi Aliaskoje. Fotografuota Snag'o kaimelyje (Jukonas, Kanada). Čia užregistruota žemiausia temperatūra visoje Šiaurės Amerikoje - 1947 metų vasario 3 dieną žmonės termometrų stikle įrėžė papildomas žymes, kadangi tokios temperatūros nebuvo termometro skalėje. Vėliau buvo nustatyta, jog temperatūra buvo -63°C. Tokiame šaltyje žmogaus balsą galima girdėti 6km atstumu, o iškvėpti garai akimirksniu sušąla ir kabo ore iki 15 minučių - taip lengvai galima atsekti, kur kas nuėjo. Tačiau ir tai nėra rekordas - apie jį skaitykite toliau.
 
 Šalčiausia vieta Vakarų Pusrutulyje yra Grenlandija, nors istoriniu požiūriu šalis priklauso Europai. Mokslinių tyrimų stotis "Northice" yra vidurinėje Grenlandijos dalyje. Čia 1954 metų sausio 9 dieną užfiksuota -66 °C temperatūra.
 
Jakutskas (Jakutijos regiono Sibire sostinė) yra šalčiausias miestas Žemėje. Nepaisant to, jame gyvena net 200000 žmonių. Sausio mėnesį vidutinės dienos temperatūros siekia apie -50°C. Vietiniai gyventojai dažnai visą dieną neišjungia automobilių variklių - taip jie lieka užtikrinti, jog vakare bus kaip grįžti namo. Gyventojai perspėjami, kad lauke nenešiotų akinių metaliniais rėmeliais, kadangi jie prišąla prie veido ir juos nuimti įmanoma tik atšildžius (arba su odos gabalais).
 
Verchojansko gyvenvietė taip pat yra Sibire, Jakutijos regione už Poliarinio Rato. Iki jo nuo Jakutsko reikia važiuoti 8 dienas, tačiau patekti ten galima tik žiemą. Kodėl? Paprastų (antžeminių) kelių ten nėra, o žiemą ežerai pasidengia storu ledu, kuris išlaiko bet kokias transporto priemones. Verchojanske gyvena apie 1300 žmonių, kurių dauguma užsiima šiaurės elnių auginimu ir kailinių gyvūnų medžiokle. Vietovėje gausu gamtinių resursų, įskaitant auksą, tačiau per daug šalta, kad apsimokėtų jį išgauti. Nuotrauka daryta vadinamajame "Šalčio Poliuje" - jį žymi vertikaliai pastatytos mamuto iltys. Vietinėje meteorologinėje stotyje užfiksuota rekordinė -72°C temperatūra, o vidutinė temperatūra sausį yra -49°C. Deja, greta esantis miestelis Oimiakonas taip pat bando "iškovoti" "Šalčio Poliaus" titulą - skelbiamas neoficialus rekordas yra -78°C. Nėra ko stebėtis, dėl ko šis regionas pramintas "Stalino mirties žiedu". Jei manote, jog pas jus šalta, pasitikrinkite orų prognozę Verchojanske ;)
 
Oimiakonas yra kitas kaimas, siekiantis šalčiausios vietos Šiauriniame Pusrutulyje titulo. Jis taip pat yra Rusijos Jakutsko regione. Jakutų kalba vietovės pavadinimas reiškia "neužšąlantis" vanduo, kadangi čia amžinajame įšale trykšta karštoji versmė. 1926 metų sausio 26 dieną čia buvo užregistruota -71.2 °C temperatūra. Kai kurie ginčija šį parodymą, kadangi jis gautas ne tiesioginiais matavimais, o panaudojus ekstrapoliaciją. Kaip ir Snag'o gyvenvietė Kanadoje, Oimiakonas yra "uždarytas" tarp kalnų, kur susikaupia šaltas oras.
Pietiniame pusrutulyje ginčų dėl šalčiausios vietos nekyla. Visų laikų žemiausia temperatūra visoje Žemėje buvo užregistruota Rusijos mokslinių tyrimų stotyje "Vostok" (Antarktida). 1983 metų liepos 21 dieną termometrai rodė -89.2 °C. Įvertinant, jog stotis prižiūrima ištisus metus, galima tik stebėtis personalo atsparumu šalčiui...
 
 
zolynas.lt