2012 m. lapkričio 30 d., penktadienis

Su artėjančiomis šventėmis!




Linksmų Šventų Kalėdų ir laimingų 2013 Naujųjų metų!
Merry Christmas and a Happy 2013 New Year!

zolynas.lt

2012 m. lapkričio 29 d., ketvirtadienis

JAV dujų sistema [I dalis]

Anksčiau rašiau apie dujas Europoje, http://zolynas.blogspot.com/2012_03_01_archive.html, vis daugiau girdime, kad JAV ruošiasi tapti iš importuotojos į eksportuotoją dujų sektoriuje.  Pradedu panagrinėti vidaus sistemą valstijose (pirmą vaizdą palyginimui, galime pamatyti brėžinyje)

zolynas.lt

2012 m. lapkričio 17 d., šeštadienis

Jav/Sel/Dujos

Šiandien ieškojau infomacijos kaip atrodo ir veikia dujotiekiai JAV, susidomėjimas susijęs todėl, kad antrai kadencijai išrinkto prezidento  Barako Obamos, būtent   pagrindinis prioritetas energetioje yra kurti šalį priklausomą  nuo nepriklausomų energijos šalitnių, tuo pačiu metu išgirdau, kad jubiliejinis Sel konkcertas aplankė Vilnių. Todėl apie dujas parašyiu kitą kartą.

2012 m. lapkričio 11 d., sekmadienis

VIAP mokestis 2013

Elektros energijos kainos dalis, kurią sudaro VIAP mokestis, kitąmet (2013 m.) didės 3,5 cento - iki 10,49 cento (be PVM) už kilovatvalandę. Tiek kiekvienas elektros vartotojas - ir įmonės, ir gyventojai - papildomai sumokės už kiekvieną suvartotą kilovatvalandę (kWh) elektros energijos. Šiemet mokesčiui vartotojai atiduoda 7,04 ct/kWh.
 
 
Skaičiai energetikai:
Komisija patvirtino 2013 metų VIAP biudžetą. Jo iš vartotojų per metus bus surinkta beveik milijardas - 963,9 mln. litų - 240 mln. litų, arba 19 proc., daugiau negu šiemet. Didžioji VIAP lėšų dalis, kaip ir šiemet, bus skirta Lietuvos elektrinei (LE) subsidijuoti. Elektrėnų jėgainei teks 512,1 mln. litų iš elektros vartotojų surinktų pinigų. Šiemet ją buvo numatyta paremti 398,2 mln. litų VIAP biudžeto suma. LE poreikis kitąmet didėja daugiau kaip 73 mln. litų, tačiau įmonė pernai pagamino mažiau elektros energijos, nei jai buvo skirta remtina gamybos kvota, todėl neišnaudota VIAP lėšų dalis perkelta į kitus metus.

zolynas.lt